Vijenac 751 - 752

Glazba

CD DAS KROATISCHE KUNSTLIED 2, NATAŠA ANTONIAZZO, MEZZOSOPRAN,
I MIA ELEZOVIĆ, KLAVIR

Kontinuitet hrvatske umjetničke popijevke

Piše Davor Schopf

Više od pet godina traje suradnja dviju hrvatskih glazbenica, mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mije Elezović, s njemačkim diskografskim izdavačem Bella Musica u Badenu. Suradnja je rezultirala četirima nadasve zanimljivim CD-izdanjima, od kojih tri promiču hrvatsku glazbu te velikom svijetu ali i nama samima otkrivaju nedovoljno nam znanu riznicu hrvatske solo popijevke.

Počelo je s CD-om njemačkih solo popijevki s temom Mignon iz Goetheova romana Naukovanje Wilhelma Meistera. Slijedilo je prvo CD-izdanje Das kroatische Kunstlied 1 (Hrvatska umjetnička solo popijevka) sa šesnaest pjesama Ferde Livadića, Ivana Padovca, Vatroslava Lisinskog, Franje Krežme, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Blagoja Berse. Sada je, 30. studenoga, u Dvorani Jure Petričevića Matice hrvatske, u suradnji Odjela za glazbu Matice hrvatske i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, predstavljen i drugi nosač zvuka Das kroatische Kunstlied 2. Dok je prvi CD kronološki predstavio skladatelje solo popijevki 19. stoljeća i moderne, drugi CD donosi ostvarenja od moderne do avangarde.

U međuvremenu je, 2021, nastao i CD s dvadeset pjesama Franje Krežme, čime su se Nataša Antoniazzo i Mia Elezović uvrstile među najistaknutije interpretkinje toga glazbenog žanra u nas. Akademkinja Koraljka Kos ustvrdila je na promociji da u korpusu hrvatske glazbe jedino hrvatska umjetnička solo popijevka ima kontinuitet u razvoju, od početaka 19. stoljeća do danas, usporediv sa svjetskim. Nosači zvuka objavljeni su pod etiketom Antes Edition izdavača Bella Musica, koji već godinama dobiva nagrade Echo Klassik za svoja izdanja, a distribuira ga jedna od najvećih svjetskih diskografskih tvrtki Naxos.


Izd. Bella musica, Njemačka, 2022.

Koncertna i operna pjevačica, docentica na Sveučilištu Libertas Nataša Antoniazzo studij pjevanja završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se u Salzburgu, u klasi proslavljene operne pjevačice Grace Bumbry te u Beču na majstorskim klasama Sene Jurinac i u Zagrebu kod Ruže Pospiš Baldani. Istaknula se nastupima u HNK-u u Zagrebu i Rijeci te brojnim solističkim koncertima, na kojima naročito njeguje Lied i umjetnost solo popijevke. S pijanisticom Mijom Elezović, istaknutom koncertnom pijanisticom i docenticom na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, dugogodišnja je suradnica. Umjetnice u svakoj prilici promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu, pa su tako predstavljale i hrvatsku umjetničku solo popijevku u koncertnim dvoranama Berlina, Madrida, Barcelone, Frankfurta i drugih europskih gradova.

Nataša Antoniazzo program je odabrala u suradnji s akademkinjom Koraljkom Kos. Uvrstile su Josipa Hatzea, Božidara Širolu, Ivu Paraća, Dragana Plamenca, Božidara Kunca, Ivana Brkanovića, Borisa Papandopula, Ivanu Lang, Ivu Lhotku Kalinskog i Jakova Gotovca. U knjizi Hrvatska umjetnička popijevka Koraljka Kos sintetizira pojedine skladatelje: Hatzea i svečanost melodije, Širolu i njegove minijaturne glazbene svjetove, Ivu Paraća i mediteransku ekspresivnost, Plamenca kao osamljena inovatora, Kunca i čaroliju zvuka, Ivana Brkanovića i stil folklorne stilizacije, pojedinačna ostvarenja u golemu Papandopulovu opusu, Ivanu Lang i ekspresivne tonske poeme, pluralizmom stilova i tehnika Lhotke Kalinskog te karakterističnost Gotovčeva stila.

Antologijski program pretežno je tamnih i oporih tonova, velikim dijelom posvećen tegobnim ženskim sudbinama na našemu tlu, s imanentnom tragikom, što su Nataša Antoniazzo i Mia Elezović interpretativno dojmljivo izrazile. Uz pojedinačne pjesme Hatzea, Širole, Brkanovića, i Ivane Lang, može se čuti izbor pjesama iz Paraćeva ciklusa Musiche Pascoliane, Plamenčeva ciklusa Trois Poèmes de Ch. Baudelaire i Papandopulova ciklusa Čakavska suita te Kunčev ciklus Tri pjesme, op. 52, ciklus Tri pjesme na stihove Dobriše Cesarića Lhotke Kalinskog i Gotovčev ciklus Pjesme čeznuća.

Popratni tekst u knjižici, na njemačkom i engleskom jeziku, napisala je Koraljka Kos. U njemu je ukratko predstavila svakog od odabranih skladatelja i sadržaj pjesama. Uz to knjižica donosi i originalne tekstove uglazbljenih pjesama. S obzirom da je CD namijenjen inozemnom tržištu, odabrano je više pjesama skladanih i na stranim jezicima – njemačkom (dvije Hatzeove), talijanskom (dvije Paraćeve), francuskom (dvije Plamenčeve) i engleskom (tri Kunčeve), dok su hrvatski tekstovi na nekoliko dijalekata.

Glazbeni je producent CD-a Vanja Lisjak, ton-majstor Luka Rojc. Na promociji u Matici hrvatskoj sudjelovali su Koraljka Kos, Nataša Antoniazzo, Mia Elezović, Vanja Lisjak i muzikologinja Jelena Knešaurek Carić.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak